Skip to content

Образователни ресурси

Дигитален наръчник за правата на интелектуална собственост

Защитата на правата върху интелектуалната собственост в областта на спорта има съществена роля за развитието на икономиките и бизнеса, което от своя страна подпомага създаването на устойчива икономическа среда в света на спорта. Днес спортистите осъзнават, че гласовете им са важни на терена и извън него повече от всякога. Компаниите търсят спортисти, които не само продават техните марки, но и утвърждават позицията на марката по социални, политически, екологични или други обществени проблеми, които са от решаващо значение за потребителите.

Наръчникът ще подпомогне развитието на умения, свързани с разграничаването и оценяването на различни видове информация, разпознаването на фалшиви новини и вземането на информирани решения.

Казус 1

В български интернет сайт се предлагат за продажба тениски на търговско дружество с регистрирана Европейска марка, съдържаща двете имена на известен тенисист. Фирмата установява, че техни тениски се с отпечатани на тях имената – Rafa Nadal, както и изображението на тенисиста. Тези тениски се произвеждат в Турция и се внасят в България за продажба през сайта.

Казус 2

Как да правим проучвания за защитени търговски марки? Обхват на регистрации, съответно национални и/или европейски за притежание на правата върху марката на известен български футболист, за коя/ кои държави е регистрирана марката, за какви стоки/ услуги има регистрация, от кога е заявена и регистрирана марката.

Казус 3

Анализ на интелектуална собственост на спортен отбор с помощта на ментори. Проучване в глобалната мрежа (в т.ч. в официалния интернет сайт на отбора/ социални мрежи/ други общодостъпни източници) за идентифициране на интелектуалната собственост на спортния отбор. Търсене в специализираните бази данни за регистрирани или заявени марки на името на отбора – национални, европейски и/или международни.

Казус 4

Млад изобретател има идея за хранителна добавка, чийто състав повлиява благоприятно опорно-двигателния апарат и би намерил приложение при активни спортисти. Измисля и име на продукта, как ще изглежда опаковката и дори – по какъв начин ще го разпространява на пазара, но изобретателят не разполага със средства да произвежда сам продукта.

Казус 5

Телевизионна организация финансира и организира заснемането на боксов мач, който да излъчва в рамките на своята програма. Любител на бойните спортове, докато гледа мача, решава да направи запис, който да разпространява сред други фенове. В последствие се оказва, че има голям интерес, и той решава да спечели, като пуска записа в стрийминг платформа на принципа pay-per-view, записва го и на USB памет, които да разпространява срещу заплащане.